Het onderstaande interview met Robert F. Kennedy verscheen in het Franse onafhankelijke tijdschrift Nexus Magazine in november 2018. Het is een buitengewoon interessant verslag over de juridische strijd die wordt gevoerd tegen multinationals. Kennedy en zijn medewerkers hebben onlangs een belangrijke rechtszaak tegen Monsanto gewonnen. Hoe kijkt Kennedy aan tegen autisme en vaccinaties? Onderzoeksjournaliste Senta Depuydt stelde Robert F. Kennedy een aantal belangrijke vragen.
 
Robert F. KennedyRobert Francis Kennedy jr (Washington D.C., 17 januari 1954) is een Amerikaanse advocaat, milieuactivist en publicist. Hij is een van de weinigen die zich sterk maakt tegen machtsmisbruik van industriële giganten. Begin september werd hij door Europese parlementsleden van de Groene Partij (EGP) uitgenodigd bij extra hoorzittingen over de schadelijkheid van Roundup blijkens een verslag van de speciale commissie over pesticiden. Kennedy en zijn medewerkers hebben zojuist een belangrijke rechtszaak tegen Monsanto gewonnen en hij is niet van plan te stoppen. Een ontmoeting met een man met een buitengewone missie leidde tot het hierna volgende interview.

 
SD: Meneer Kennedy, als waardig erfgenaam van een familie met moed en politieke betrokkenheid, bent u vandaag een van de grootste pleitbezorgers voor milieurechten op onze planeet. Waarom heeft u voor deze strijd gekozen?

RFK: Het is een roeping die teruggaat tot mijn vroege jeugd. Als jongetje had ik al iets ‘groens’. Ik had grote bewondering voor Rachel Carson, onderzoekster en één van de pioniers van de ecologische beweging, die de giftige impact van het pesticide DDT op het milieu aangeklaagde. Zij publiceerde in 1962 een boek, ‘Silent Spring’ (in Nederland uitgegeven als ‘Dode Lente’), dat de krantenkoppen haalde en de gevaren (vooral voor vogels) van pesticiden bekend maakte. DDT was destijds het paradepaardje van Monsanto en het bedrijf nam wraak. Op alle mogelijke manieren maakten zij het haar lastig; onder andere door wetenschappers en verslaggevers te betalen om haar onderuit te halen. Iedereen keerde zich tegen haar. De geneeskunde-academies, tuinbouwverenigingen, en zelfs de landbouwsector die al onder de invloed van Monsanto stond, en via de pers lag haar privéleven ook onder vuur.

Silent SpringMijn oom, president John F. Kennedy, had mijn wens vervuld om haar te ontmoeten en haar voor de lunch uitgenodigd. Het was kort voordat ze stierf aan kanker, maar deze ontmoeting heeft diepe indruk op me gemaakt en was één van de grootste momenten uit mijn jeugd. Mijn oom heeft vervolgens een team van wetenschappers gevraagd om alle uitspraken in haar boek regel voor regel te verifiëren en op waarde te schatten. Dat hebben ze gedaan en DDT werd uiteindelijk verboden.

 
SD: Vandaag staat u nog steeds tegenover Monsanto en uiteraard zijn de praktijken niet veranderd. Welke zaken kunt u inbrengen in de Roundup-zaak?

RFK: Het is een ongekende overwinning. De multinational kreeg de opdracht om $ 289 miljoen dollar schadevergoeding te betalen aan een tuinman die door Roundup vergiftigd was en nu aan het einde van zijn leven is. Het bedrag van deze veroordeling is erg hoog omdat het een boete voor fraude bevat. We hebben kunnen aantonen dat Monsanto op de hoogte was van de risico’s van hun product (met name dat het kankerverwekkend is) en dat al tientallen jaren. Het bedrijf verhulde bewust de waarheid en publiceerde zelfs vervalste studies, die vervolgens door betaalde experts werden ondertekend.

Via een juridisch proces genaamd ‘Discovery’ dwongen we de tegenpartij om alle gegevens te overleggen. Hierdoor konden we duizenden interne documenten, e-mails enz. inzien en we hebben veel belastend materiaal verzameld. Net zoals het geval was met Rachel Carson, heeft Monsanto al het mogelijke gedaan om de bestaande studies in diskrediet te brengen en de ‘lastige’ wetenschappers aan te vallen, zoals bijvoorbeeld professor Gilles-Eric Seralini. Dit is een bijzonder moedig man en ik ben nog steeds verbaasd dat hij niet door de commissie werd gehoord.

 
SD: Inderdaad. Dit laat misschien zien hoe effectief de tactiek van het bedrijf is geweest. Maar Monsanto zal zeker in hoger beroep gaan?

RFK: Natuurlijk. Maar ik heb alle vertrouwen in het vervolg. We hebben gewonnen, terwijl we tegenover een rechter stonden die echt tegen ons was en die ons heel weinig bewijsmateriaal liet indienen. Gelukkig waren de juryleden onpartijdig en van een zeer hoge kwaliteit. Sommigen hadden notitieboekjes vol met aantekeningen. Ze lieten zich niet beïnvloeden. Dus voor mij is deze overwinning ook een overwinning voor de democratie in Amerika. Dit is het bewijs dat er nog goed burgerschap bestaat. Voor het hoger beroep heb ik er alle vertrouwen in, want we hebben nog veel bewijs te bieden. Monsanto zal er niet blij mee zijn.

 
SD: Tijdens een persconferentie na uw hoorzitting in het Europees Parlement, viel een journaliste van het Politico Magazine u aan met te zeggen dat ‘u niet hoeft te hopen geloofwaardig over te komen wat de Roundup betreft, als we zien op welke manier u de wetenschap van vaccins ter discussie stelt’. Eraan toevoegend: ‘door mensen zoals u, zijn we getuige van de terugkeer van mazelen in Europa’. Wat heeft u haar geantwoord?

ThimerosalRFK: Natuurlijk verwachtte ik dat al. Ik heb haar eerst uitgenodigd om het boek ‘Thimerosal’ te lezen dat gaat over het kwik-adjuvans dat in bepaalde vaccins werd gebruikt. Net als voor de rechtbank in een pleidooi citeer ik niet alleen wetenschappelijke studies, ongeveer 400, die getuigen van de giftigheid van kwik, maar ook alle elementen van fraude, corruptie, druk en censuur die de farmaceutische industrie en politici gewoonlijk hanteren.

Over mazelen en het mazelen-vaccin weten we dat de realiteit veel complexer is dan wat in de media wordt verteld. Bijvoorbeeld het feit dat de sterfte en het aantal complicaties door mazelen overal toeneemt, is een direct gevolg van het vaccinatiebeleid. En hierdoor is het risico verschoven naar de meer kwetsbare leeftijdscategorieën.
Het vaccin beschermt minder goed en voor kortere tijd dan de levenslange immuniteit die is verworven door een natuurlijke overdracht van het virus. Baby’s lopen een groter risico omdat de maternale antistoffen van moeders, die geen mazelen hebben gehad, niet voldoende zijn. Er zijn ook veel gevaccineerde jonge volwassenen die mazelen krijgen omdat het vaccin na een paar jaar zijn effectiviteit verliest. We hebben het gezien bij vele epidemieën zoals die van Disneyland en Toronto.

Maar vooral zijn er de vele slachtoffers van vaccinatieschade waarover de pers weigert te praten. Ik bouwde een enorm bestand op met enkele duizenden getuigenissen van ouders. Het constant negeren daarvan moet absoluut stoppen en zou zo snel mogelijk onderzocht moeten worden.


SD: Als ik me goed herinner, kondigde Donald Trump’s in zijn eerste politieke verklaring, toen hij bij het Witte Huis aankwam, zijn voornemen aan om een onderzoekscommissie in te stellen over de veiligheid van vaccins. U werd benaderd om deze commissie te leiden. Waar staan we nu? Was het gewoon een loze belofte?

RFK: Donald Trump is overtuigd van de noodzaak van zo’n commissie. Hij is getuige geweest van vaccinatieschade in zijn naaste omgeving en dit onderwerp ligt hem echt heel nauw aan ’t hart. Helaas was de druk te groot en tot nu toe heeft hij geen steun gevonden om dit uit te voeren.

 
SD: Het lijkt eenvoudiger om China te doen wankelen dan de farmaceutische industrie! Heeft u dan geen gehoor gekregen bij het Amerikaanse Congres?

lees verder https://stichtingvaccinvrij.nl/de-missie-en-strijd-van-robert-f-kennedy-jr-tegen-de-grootmachten/