Gevoelsmatig wist u misschien al dat het eten van chocolade zorgt voor een beter humeur. Maar weet u ook welke stoffen daar verantwoordelijk voor zijn?

Dat cacao de stemming verbetert, staat over het algemeen niet ter discussie. De voordelen van het eten van chocolade voor een betere cognitie lijken echter wel onderhevig aan een constant debat. Sinds 2012 worden er met enige regelmaat de resultaten van wetenschappelijke studies gepubliceerd met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van cacao. Sommige onderzoekers vinden een duidelijk positief effect, anderen weer minder. Belgische wetenschappers hebben eens goed gekeken waardoor dat komt. Zij vonden dat bij de verschillende studies niet goed rekening is gehouden met de kwaliteit van de chocolade, waar de cacao vandaan kwam en hoe deze verder verwerkt is. Al deze factoren hebben invloed op de uiteindelijk kwaliteit van het product.

Om beter te bepalen welke componenten in chocolade verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten en waarom sommige studies geen effect laten zien, hebben de Belgen een ‘mood piramide’ gemaakt.

Werkzame stoffen in chocolade...lees verder...http://www.medischdossier.org/blog/298/waarom-chocolade-blij-maakt.html